Konut, YaşamSigorta

Dask ve Konut Sigortası Arasında Ne Fark Var?

Dask Nedir? Konut Sigortası Nedir?

DASK ve Konut Sigortası birbirini destekleyici sigorta türleri olmakla beraber birbirlerinden bağımsız ayrı poliçe türüdür.

DASK, Devlet tarafından sağlanan ve yaptırılması zorunlu olan bir sigorta çeşitidir. Konut Sigortası ise isteğe bağlı olarak yaptırılmaktadır. Deprem Sigortasında sigortalı, tapu sahibidir. Konut Sigortasında ise tapu sahibi veya kiracı tarafından yaptırılabilir. Kiracının yaptırdığı Konut Sigortası poliçesi sadece eşyaları koruma altına alır. Konut Sigortasında güvence altına alınan riskler sadece deprem ile sınır kalmamaktadır.

DASK teminatında, belirlenmiş metrekare başına azami bir tutar belirlenmiştir. Tüm konut türleri için, DASK’ın azami teminat üst limit teminat bedeli; 2023 yılı için 640 Bin TL’dir. Konut Sigortasında ise limit, kişinin beyan ettiği metrekare ile belirlenip ek teminatlar ise yine sigortalının beyan ettiği bedeller üzerinden belirlenir.

Dask ve Konut Sigortası Farkı
Dask mı? Konut Sigortası Mı?

DASK’ın amacı, deprem sonucu bina hasarları nedeniyle ev sahiplerinin maddi kayıplarını en aza indirmektir. Konut Sigortası ise daha geniş kapsamda teminat sunup, deprem, hırsızlık, yangın, sel ve su baskını gibi çeşitli teminatlar da sağlar.

DASK poliçesi sadece bina ve binaya ait temel ve duvarları deprem riskine karşı korumaktadır. Konut Sigortasında ise sigortalı tapu sahibi ise; hem bina hem de eşyaları geniş kapsamlı teminat altına alabilmektedir.

Deprem sonrası hasarları karşılayan DASK, poliçede belirtilen limitlerin aşılması durumunda herhangi bir ödeme gerçekleştirmemektedir. Bu durumda sigortalının deprem teminatlı Konut Sigortası poliçesi varsa aşılan limitler karşılanmaktadır.

DASK zorunlu bir sigorta türü olması sebebiyle iptal edilemez. Konut Sigortası isteğe bağlı olarak yapılan poliçe olması sebebiyle istenildiği zaman iptal edilebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu