Konut, YaşamSigorta

Hukuksal Koruma Sigortası

Hukuksal Koruma Sigorta Çeşitleri Neler?

Sigortalının üçüncü kişilere veya üçüncü kişilerin sigortalıya karşı açmış oldukları Hukuk davalarında, sigorta kapsamına giren haller doğrultusunda sigortalının bu davaya ilişkin harcamalarının temin edildiği sigorta türüdür.

Teminatın Kapsamı
Bu teminat ile sigortalının taraf olduğu ve bu sigortada saptanan konular kapsamındaki hukuksal uyuşmazlıkların giderilmesinde vekâlet ücreti, dava masrafları, hakem ücreti, teminat akçesi, icra masrafı, temyiz masrafı, karar düzeltme masrafları karşılanır.

Sigortacı bu sigorta ile sigorta ettirenin taraf olduğu konular dâhilindeki sözleşmeler ya da mevzuattan doğan hak ve yükümlülükleriyle ilgili olan hukuki uyuşmazlıkların sulh yahut ilgili yargılama usulleri çerçevesinde giderilmesi, hukuksal çıkarların korunması için yapılan gider ve diğer edimleri güvence altına alır.

Sigortanın konusu uyuşmazlıktır. Bu sigorta ile sigortacı, sigorta ettirenin uyuşmazlığa bağlı olarak doğan zararını gidermek veya azaltmak maksadı ile hak arama, savunma durumunda masraf yapma zorunluluğu riskini üstlenir.

Dikkat Edilecek Hususlar:
• Sigortalı, avukatını kendisi seçer. Sigortacı, sigortalıya avukatın seçimi konusunda herhangi bir öneride bulunamaz.
• Sigortalı tarafından gerçekleştirilen ve suç teşkil eden fiilin, kasıtlı, önceden planlanmış olmaması; sigortalının söz konusu suçu elinde olmayarak işlemiş olması gerekmektedir.
• Ticaret hukukuna giren uyuşmazlıklar teminat dışında olup, sigortalının kasten işlediği iddia olunan bir suç dolayısıyla hukuksal koruma, sigortalının bu suçu kasten işlediğine ilişkin mahkeme kararının kesinleşmesi ile geçmişe etkili olarak ortadan kalkar.

Teminatın Kapsamına Giren Haller
• Yargılama Giderleri,
• Dava açma harcı, tebligat gideri, bilirkişi gideri, tanık ücretleri, karar harcı,
• Yargıtay’a başvurma, karar düzeltme giderleri,
• İcra, haciz, muhafaza, satış giderleri,
• Ceza davası masrafları,

• Kefaletle salıverilme parası,
• Avukatlık ücreti,
• Hakem ücretleri,
• Kanıt tespiti dava masrafları,

Bu sigorta türü ile aşağıda belirtilen haller için teminat verilmektedir;
‘Motorlu Araca Bağlı ve Sürücü Hukuksal Koruma Sigortası’ adı altında motorlu araçların sahibi, işleteni, kiracısı ya da aracı kullanan sürücüsü, o aracı kullanmasından dolayı meydana gelen uyuşmazlıklara karşı hukuksal koruma teminatı almış olmaktadır. Örneğin, sigortalının, arabasıyla kaza sonucu bir kişinin ölümüne neden olması halinde, kendisini mahkemede savunmak amacıyla yapmış olduğu davaya ilişkin tüm harcamalar, sigortacı tarafından
karşılanmaktadır.

‘Sürücü Hukuksal Koruması’ ile aracı kullanan sürücü teminat altına alınmaktadır. Sigortacı sigortalıya, poliçede gösterilen kendisi veya başkası adına tescilli araçları sözleşme veya hukuki statüsü gereği sürücü olarak kullanmasından doğabilecek uyuşmazlıklar için hukuksal koruma sağlamaktadır.

Sigortalıya poliçede gösterilen taşınmaz malın tamamının veya bir bölümünün poliçede gösterilmek kaydıyla kiralayanı, kiracısı veya hak sahibi olan diğer kişilere bağlı olarak doğabilecek uyuşmazlıklar için hukuksal koruma sağlamak amacıyla ‘Taşınmaz Mallara Bağlı Hukuksal Koruma Sigortası’ yapılmaktadır.

Ayrıca, yine Hukuksal Koruma Sigortası ile, sigortalı ve poliçede açıkça belirtilmiş olan diğer aile fertlerinin yahut birlikte yaşadığı kimselerin ‘Kişi/Aile Hukuksal Koruma Sigortası’ ile koruma altına alınması sağlanmaktadır.

Motorlu Araca Bağlı ve Sürücü Hukuksal Koruma Sigortası
Teminatın Kapsamı
Bu sigorta ile motorlu araçların sahibi, işleteni, kiracısı ya da aracı kullanan sürücüsü, o aracı kullanmasından dolayı meydana gelen uyuşmazlıklara karşı hukuksal koruma teminatı almış olmaktadır.

Örneğin, sigortalının, arabasıyla kaza sonucu bir kişinin ölümüne neden olması halinde, kendisini mahkemede savunmak amacıyla yapmış olduğu davaya ilişkin tüm harcamalar, sigortacı tarafından karşılanmaktadır.

Sürücü Hukuksal Koruması
Bu genel şartlarda yer alan sürücüden bir aracı kullanan kişi anlaşılır.

Teminatın Kapsamı
Sigortacı sigortalıya, poliçede gösterilen kendisi veya başkası adına tescilli araçları sözleşme veya hukuki statüsü gereği sürücü olarak kullanmasından doğabilecek uyuşmazlıklar için hukuksal koruma sağlar.

Taşınmaz Mala Bağlı Hukuksal Koruma Sigortası
Teminatın Kapsamı
Sigortacı sigortalıya, poliçede gösterilen taşınmaz malın tamamının veya bir bölümünün poliçede gösterilmek kaydıyla kiralayanı, kiracısı veya ayni hak sahibi sıfatlarından biri veya hepsine bağlı olarak doğabilecek uyuşmazlıklar için koruma sağlar.

Kişi-Aile Hukuksal Koruması
Teminatın Kapsamı
Sigortacı bu sözleşme ile, sigorta ettiren ve poliçede açıkça belirtilmiş olan diğer aile fertleri yahut birlikte yaşadığı kimselere aşağıda belirtilen esaslar dahilinde hukuksal koruma sağlamayı temin eder.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu