OtomobilSigorta

Kaskonun Uygulanması ve Gelişimi

Türkiye'de Kasko

Ülkemizde 1953 senesinde çıkarılan kanunla, Trafik Sigortası zorunlu duruma getirildi. 1983 yılında da yeni bir Karayolları Trafik Kanunu “2918 sayılı” çıkarıldı. Trafik sigortasının zorunlu olarak uygulanmasıyla ilgili hükümler güncellenerek bu kanunda ayrıntılı duruma getirilmiştir.

Zorunlu olarak yapılması gereken bir sigorta olmasına rağmen, piyasada pek çok sigortasız ya da kayıt dışı araç bulunduğu ve bu nedenle çok fazla sorun yaşandığı dikkate alınarak, bu sorunları ortadan kaldırmak ya da en aza indirebilmek amacıyla 16.03.2003 tarihinde “Trafik Sigortası Bilgi Merkezi Yönetmeliği” yayımlanmıştır. Bu söz konusu yönetmelikte (Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği) çatısı altında faaliyetlerini yürüten “Trafik Sigortası Bilgi Merkezi” (TRAMER) kurulmuştur. Trafik sigortası branşında faaliyet ruhsatı olan sigorta şirketleri bu bilgi merkezinin zaruri üyesi olmaktadır.

Söz konusu “Bilgi Merkezi” yani (Tramer) Trafik Sigortalarında uygulama birliğinin korunması, sigorta sahtekarlıklarının önüne geçilmesi, sigorta sistemine karşı güvenin artırılması, sigortasını yaptırmamış motorlu araç işletenlerinin tespiti, sağlıklı fiyatlandırma yapılması gibi yapı taşlarını oluşturan bu bunun gibi önemli bir çok kriterin güçlü ve düzgün devamı için Trafik Sigortasına ilişkin verilerin yetki düzeyine göre ilgili tarafların kullanımına sunulmuştur.

Karayolları Motorlu Taşıtlar “Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortalarında” Tramerin sigorta şirketleri arasında sağladığı uygulama birliği sayesinde prim üretiminde ve sigortalı sayısında olumlu bir artış sağlandı. Sonrasını takip eden senelerde de Trafik Sigortalarına ait “Hasar ve Prim” oranları olumlu sonuçlar vermiştir

Türkiye’de 2004 senesinde yürürlüğe giren “Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortaları” ile ilgili Bakanlık tarafından verilen taşıma ruhsatlarında yaşanan sorunlar nedeniyle beklenen gelişme sağlanamamış sonrasında ise Hazine Müsteşarlığınca 2005 senesinde Kaza branşında yer alan tüm zorunlu sorumluluk sigortası teminat limitleri artırılmış, Trafik Sigortası dışındaki branşlarda prim serbestisine devam edilmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu