HasarKonut, YaşamSigorta

Konut Sigortasında Riziko (Hasar) Gerçekleştiğinden Süreçlerin Akışı

Konut Sigortası Hasarları

Konutunuzda gerçekleşen rizikolar için öncelikle; Poliçenizin genel şartlarını ve poliçede belirtilen kapsam dahilinde rizikonun gerçekleşmesi durumuna bakılır, tazminat ödeme yükümlülüğü genel ve özel şartlar ile klozlar çerçevesinde teminatları veren poliçe düzenleyici sigorta şirketine aittir.

Sözleşmenin kurulması sırasında sigorta bedelinin sigorta değerine eşit olmasına dikkat ediniz. Sigorta bedeli, poliçede yazılı olan ve rizikonun gerçekleşmesi hâlinde sigortacının ödemeyi taahhüt ettiği teminatın azami tutarıdır. Sigorta değeri ise, sigorta edilen kıymetin rayiç (gerçek) değeridir.

Poliçede yazılı değerin , gerçek (rayiç) değerden yüksek olması halinde , aşkın sigorta söz konusudur. Bu durumda fazladan prim ödemesine karşın, sigortacının azami sorumluluğu sigorta edilen kıymetin gerçek değeri (sigorta değeri) üzerinden hesaplanacak tazminat tutarı ile sınırlıdır. Ancak, Sigortacı dan, sigorta değerini aşan miktara isabet eden primin iadesi talep edilebilir.

Tazminat ödemesinin söz konusu olduğu hallerde, sigorta değeri rizikonun gerçekleştiği anda belirlenir. Bu durumda sigorta değeri, rizikonun gerçekleştiği anda sigortalı kıymetin gerçek (rayiç) değeridir.

Eksik ve aşkın sigorta durumlarından oluşabilecek ihtilafları önlemek için, bilirkişi vasıtasıyla tespit edilecek değer üzerinden sigorta (mutabakatla değer) yaptırılabilir.

Rizikonun gerçekleşmesi durumunda, sigortalının serbestçe eksper tayin edebilme hakkı vardır. Sigorta hasar eksperlerinin isim ve adres bilgileri Hazine Müsteşarlığının internet sitesinden https://www.hazine.gov.tr temin edilebilir.

Sözleşmenin kurulması sırasında, poliçede yazılı değerin, gerçek (rayiç) değerden düşük tespit edilmesi hâlinde eksik sigorta söz konusu olur. Bu durumda sigortacı, oransal olarak daha az tazminat öder.

Rizikonun (hasarın) gerçekleşmesi durumunda, sigortalının serbestçe eksper tayin edebilme hakkı vardır. Sigorta hasar eksperlerinin isim ve adres bilgileri Hazine Müsteşarlığının internet sitesinden http://www.hazine.gov.tr web sayfasına girerek ulaşabilirsiniz.

Tazminat Ödeme Şartlarının, Genel Olarak İçerik Özeti Şu Şekildedir;
Teklif / poliçede bir muafiyet belirlenmişse, bu muafiyet sigortalının sorumluluğunda olan miktarı belirtmekte olup sigortalı tarafından karşılanacaktır. Talep edilen tazminat miktarı teklif / poliçede belirlenen muafiyet miktarının altında kalıyorsa sigortacı tarafından herhangi bir tazminat ödemesi yapılmayacaktır.

Bu sigorta kapsamındaki teminatlar ile ilgili olarak farklı muafiyetler ve veya koasüranslı (riskin çeşitli taraflar arasında ‘birlikte’ bölüşülmesidir) olarak uygulama yapılabilir. Bu sebeple adınıza düzenlenen ‘Teklifi ya da Poliçenizi’ detaylı olarak inceleyiniz. Teklif ve Poliçenizin yeni oluşturulması için bize 0850 888 0033 ve kurumsal@sigortanial.com dan ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu