HasarOtomobilSigorta

Otomobilinizin ‘Trafik Sigorta Fiyatını’ Hangi Faktörler Değiştirir?

Zorunlu Trafik, Kaskodan farklı fiyat teklifleri oluşturulurken, motorlu araç kadar sürücüsü de belirlenmiş bazı kriterlerdeki geçmiş kaydı dikkate alınmaktadır. Araç sürücünün hasar ve trafik kuralı ihlali geçmişi, trafik sigortası fiyatları üzerinde doğrudan etkisi olmaktadır.

Aynı zamanda poliçede bulunan teminatlar ve aracın trafiğe kayıtlı olduğu şehir ve de bazen eklenen ek teminatlar (çekici hizmeti) ya da teminat artırımları da Zorunlu Trafik Sigortası Poliçenizin fiyatında değişiklikler gösterir.

İlk faktör ruhsat sahibinin hasar geçmişidir. Zorunlu Trafik Sigortasını, yaşanabilen hasarlarda kusuru olmayan tarafın hasarlarını karşılayan ortak bir havuz olarak kurulmuş bir sistemdir. Buna göre trafik sigortası, sürücülerin kusurlu olarak karıştıkları kazalara bakılıp, istatistiksel olarak kaza yapması daha muhtemel görülen araç sahiplerinden daha fazla sigorta primi talep etme esasına dayanmaktadır.

Buna da ‘Basamak Tarifesi’ adı verilmiştir. Bu sistemle bir kazaya kusurlu olarak hiç karışmamış ya da daha az kaza yapan sürücü daha az prim ödemesiyle trafik sigorta poliçesi sahibi olurlar. Ayrıca bir sürücü, kusurlu olarak karıştığı her bir kazada basamak tarifesinde bir basamak yükselerek, daha fazla prim ödemesine maruz kalmaktadır.

Bir diğer faktör ise sürücünün trafik kural ihlali yada ihlalleridir. Önceki dönemler, motorlu taşıt sürücülerinin trafikteki risk durumuna daha önce kusurlu olarak karıştıkları kazalar dikkate alınarak karar verilirdi. 2019 yılında ise yapılan düzenlemelere, trafik kuralları ihlalleri de sürücülerin riskini ve dolayısıyla basamak tarifesindeki yerini etkileyebilir hususları eklenmiştir.

Yapılan bu düzenlemelerle birlikte, kazaya karışmamış olsalar da, trafik kurallarını ihlal eden sürücüler de aynı şekilde, trafik sigortaları için daha fazla prim ödemesi yapılmaktadır.

Üçüncü önemli kriter de motorlu taşıtın, trafik tescilinin kayıtlı olduğu şehirdir. Türkiye’de karayollarında meydana gelen trafik kazası istatistikleri her şehirde farklıdır bilindiği üzere. Bu anlamda bir motorlu taşıtın kullanıldığı kentte, trafik kazasına karışma ihtimalini doğrudan değiştiriyor.

Ülkemizde karayolu trafik yoğunluğu ve kaza riski en yüksek şehirlerin başındaki İstanbul’un örneğin, trafik sigortası fiyatları diğer illere göre biraz daha yüksektir, trafik kazalarının daha az olduğu illerde ise tam aksi durum söz konusudur.

Son başlık olarak da, motorlu taşıtın kullanım amacı dikkate alınır. Zorunlu Trafik sigortasında taşıt türleri ve motor hacimleri gibi birçok konuda değerlendirilir. Motorlu taşıtın ne amaçla kullanıldığı da trafik sigortası fiyatının belirlenmesinde etkilidir. Ruhsatta ve trafik sicilinde, hususi araç olarak kayıtlı olan motorlu taşıt ile ticari araçlar arasında fiyat farklılığı da söz konusudur.

‘Aracınızın Zorunlu Trafik Sigortasını’ yaptırmadan önce, size en iyi fiyatı 0850 888 0033 yada 0501 2655555 numaralı iletişim kanallarımızdan hemen öğrenebilirsiniz.

Son olarak ülkemizde ticari araçlar, yük taşıdıkları ve trafikte daha çok zaman geçirdikleri için kaza konusunda daha potansiyeli yüksek olarak kabul ediliyor ve daha fazla trafik sigortası primi ödemesi yaparlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu