SağlıkSigorta

Tamamlayıcı Sağlık Sigorta Poliçelerinin Fiyatlandırma Mantığı?

Tamamlayıcı Sağlık Sigortaları Nasıl Fiyatlandırılır

Tamamlayıcı sağlık sigortası diğer özel sağlık sigorta poliçelerine göre daha düşük fiyatlara sahip olmalıdır. Bu görüşü destekleyen unsurlar ise şunlardır. Genel Sağlık Sigortasında verilen temel teminat paketinin kapsamı; Temel teminat paketinin kapsamı genişlediği için, tamamlayıcı sağlık sigortasının kapsam alanı daralıp, fiyatları da düşük olacaktır.

Halen uygulanmakta olan Genel Sağlık Sigortası – GSS uygulamalarında, temel teminat paketi kapsamı oldukça geniş tutulmuştur. Hatta bu sistemi uygulamakta olan ülkelerle karşılaştırıldığında, en geniş temel teminat paketinin ülkemizde uygulandığı söylenebilir.

SGK’nın, sağlık hizmeti sunan kurumlara ödeyeceği rakam; Sağlık hizmeti sunan kurumların cari ücretleriyle, Genel Sağlık Sigortası – GSS’nin ödediği rakam arasındaki fark tamamlayıcı sağlık sigortasının mali yükünü oluşturacağı için özel sağlık sigortasına göre daha az bir mali sorumluluk ve prim olacaktır. Bu konuda belirli zaman aralıklarında çıkarılan tebliğlerde sağlık hizmeti sunan sunucuların alacakları fark oranları sürekli değişmektedir.

Hizmet sunan kurumların fiyatları; Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçeleri hizmet sunan kurumların cari ücretleriyle, Genel Sağlık Sigortası – GSS’nın ödediği rakam arasında oluşan farkı ödeyeceği için, kurumların cari fiyatlarının yüksekliği tamamlayıcı sağlık sigortası fiyatlarını önemli ölçüde etkileyecektir. Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının kapsamı, Sigorta şirketleri tamamlayıcı sağlık sigortası poliçelerinin kapsamlarını kendi pazarlama stratejilerine uygun olarak tespit edecek, dolayısıyla buradaki teminat kapsamı arttıkça fiyatlar da artacaktır.

Tamamlayıcı sağlık sigortası için potansiyel portföyün sayısı ve yaş dağılımı, Sigorta sistemlerindeki fiyatlandırmada, sigortacılığın önemli ilkelerinden biri olan, sigortalı sayısı ve bu sigortalıların yaş dağılımları önemlidir. Halen ülkemizdeki özel sağlık sigortası sahiplerinin toplam sayısı yetersiz olduğundan, risk yeterince dağıtılmadığı için poliçe fiyatları yüksektir. Tamamlayıcı sağlık sigortası modeli ile sigortalanan kişi sayısı arttıkça poliçe fiyatlarının da düşmesi o oranda mümkün olacaktır.

Tamamlayıcı sağlık sigortasının hem kamu hastanelerinde hem de özel sağlık sunucularında kullanılacak olması; Tamamlayıcı sağlık sigortası fiyat hesaplaması özel sağlık sigortası poliçesi fiyat hesaplamasına göre daha karışık olacaktır. Bunun nedeni, kamu hastanelerinde fiyatların düşük olmasıdır. Özel hizmet sunucularında ise serbest tarife nedeniyle fiyat yüksektir. Tamamlayıcı sağlık sigortası primine esas olan tutar geniş bir yelpaze için geçerli olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu