HasarKonut, YaşamOtomobilSigorta

Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortalarında “Rücu Davaları”

Türkiye sınırları içerisindeki kara yollarında meydana gelecek trafik kazaları sonucunda: oluşan zararın bir kısmını veya tamamını tazmin etmek amacıyla motorlu taşıt işletenler için “Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası” yaptırma mecburiyeti vardır.

Zorunlu mali sorumluluk sigortası ile belirlenmiş şartlar çerçevesinde meydana gelen kazalardan doğacak tazminatı, sigorta limiti dahilinde sigortacı karşılar.

Bu sayede hem zarar gören sigortalı hem de zarara neden olan sigorta ettiren (Motorlu Taşıt İşleten) ekonomik bakımdan korunmuş olur.

Ancak, zorunlu mali sorumluluk sigortası mevzuatında düzenlenen bazı durumlarda, sigorta şirketi ödemiş olduğu tazminatı bir bakıma ağır kusuru ile zarara neden olan sigorta ettirenden, rücu davası yolu ile geri alır.

Zorunlu mali sorumluluk sigortası kavramı açıklanacak ve bu sigorta kapsamında sigortacının sorumluluğunun şartları incelenecek, ardından sorumluluğunu yerine getiren sigortacının hangi hallerde zarara neden olana rücu davası açabilme hakkı olduğu incelenir, son olarak da sigortacı tarafından açılacak rücu davasına ilişkin usul hükümleri incelenir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu