HasarOtomobil

Oto Hasarları (Kasko – Trafik)

Oto Kasko ve Trafik Hasarlarında Uygulama

Karayolunda motorsuz, motorlu taşıtlar, karavan ya da römork ve tekerlekli traktörlerden ile iş makinelerinde meydana gelen aşağıdaki tehlikeler sonucu meydana gelebilen zararlar:

  1. Çarpışması
  2. Aracı kullananın iradesi dışında ya da durma halinde iken; araca harici ve ani etkiler sonucunda hareketli ya da sabit bir cismin çarpması, yuvarlanması, devrilmesi ve düşmesi gibi kazalar,
  3. Muziplik ya da 3. kişilerin kötü ile yaptıkları hareketler,
  4. Aracın aniden veya kaza sonucu yanması,
  5. Aracın çalınma girişimi ya da çalınması.

Teminat Dışı Haller
Aşağıdaki hasarlar poliçe teminatı dışı haller olarak kabul edilir.

  • İç savaş, isyan, ayaklanma, istila, savaş olayları, düşman hareketleri, çarpışma, savaş, ihtilal, ve askeri hareketler sonucu oluşan hasarlar,
  • Bir nükleer yakıtın yanması sonucu atıklar ya da nükleer yakıtın yanması ya da radyo-aktivite bulaşmaları ya da meydana gelen iyonlayıcı radyasyonlar ile bunların gerektirdiği askeri önlemlerin neden olduğu hasarlar,
  • Kamu otoritesi nedeniyle taşıta el konulması sonucu meydana gelen hasarlar,
  • Trafikte yeterli sürücü belgesine sahip olmayan ya da kaza anında ehliyeti olmayan sürücüler tarafından aracın kullanılması esnasında oluşan hasarlar,
    Sürücünün kanunda yasaklanan miktardan daha fazla içki almış olması ya da uyuşturucu kullanılması sırasında meydana gelen zararlar,
  • Sigortalı ya da birlikte yaşadığı kimseler ya da sorumlu bulunduğu kişiler tarafından isteyerek yapılan hasarlar ve sigortalının birlikte yaşadığı kimseler ya da sorumlu bulunduğu kişiler tarafından sigortalı taşıtın kaçırılması veya çalınması sebebi ile oluşacak hasarlar,
  • Eskime, donma, paslanma, susuzluk, yağsızlık, bakımsızlık, bozukluk ve çürüme, nedeniyle meydana gelen zararlar,
  • Sigortalı aracın elektronik, elektrik ile mekanik aksamında oluşan arızalar, kırılmalar ve lastiklerdeki hasarlar,
  • Aracın bir arıza ya da hasar nedeniyle taşınması ya da çekilmesi nedeniyle oluşan teminata dahil hasarlar hariç olmak üzere; aracın taşınması sırasında meydana gelen hasarlar,
  • Aracın ruhsatında yazılı olan taşıma sınırından fazla yolcu ve yük taşıması sırasında oluşan hasarlar,
  • Kanununda açıklanan terör hareketleri ile bu hareketler sonucu sabotaj sebebi meydana gelen ya da bu hareketleri engellemek ve sonuçlarını azaltmak sebebiyle devlet tarafından yapılan aksiyon sonucu oluşan kimyasal ya da biyolojik bulaşma, kirlenme ya da zehirlenmeler sebebi ile meydana gelen hasarlar.
Hasar dosyalari trafik ve kasko
Kasko ve trafikte hasar dosyalari

Tazminat ve Rücu Hesaplanması
Kasko hasarlarının poliçe genel ve özel şartları, eksper raporu, tamir faturası doğrultusunda tazminat hesabı yapılır. Poliçede muafiyet, var ise bu tazminattan düşürülür ve ödemesi yapılır. Hasarın meydana gelmesinde karşı tarafın kusuru var ise; karşı tarafa rücu edilir. Rücu işlemi kusur oranı nispetinde yapılır.

Trafik hasarlarının poliçe genel şartları, teminat limitleri, eksper raporu, tamir faturası doğrultusunda tazminat hesabı yapılır. Trafik hasarları kusur oranında değerlendirilir ve ödenir. Ölüm durumlarında Aktüere destekten yoksun kalma tazminat hesabı yaptırılır. Maluliyet durumlarında uzmanların raporlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Hasar hesabında trafik limitlerinin önemi büyüktür; çok araç ve şahısın karıştığı kazalarda limit yetersiz kalabilir ve proporsiyon uygulanabilir.

Ferdi kaza, koltuk ferdi kaza hasarlarında poliçe teminat ve limitleri doğrultusunda değerlendirme yapılır.

Anlaşmalı Servis Uygulamaları
Sigorta Şirketleri yaptıkları “Anlaşmalı Servis” sözleşmeleri ile sigortalılarına bir hizmet sağlarlar. Sigortalı bir kaza sonrasında Sigorta Şirketinin anlaşmalı servisine giderek cebinden para ödemeden aracını tamir ettirebilir. Sigorta Şirketi de yaptığı anlaşmaya bağlı olarak parça ve işçilik fiyatlarında indirim sağlar ve sonrasında servise hasarı öder. Hasara hakim olmak ve kolay hasar prosedürü açısından anlaşmalı servisler büyük bir kolaylık sağlar. Ancak; poliçede indirim, prim borcu vs. gibi bir durum söz konusu ise servise kesintili ödeme yapılabilir. Bu durumda sigortalı aracını aradaki farkı ödeyerek teslim alabilmektedir.

Kasko Hasar Dosyalarında İstenilen Belgeler

  1. Kaza zaptı ve alkol test sonucu
  2. Aracın fotoğrafları
  3. Ekspertiz raporu
  4. Ehliyet ve Ruhsat Fotokopisi
  5. Çekme ve Kurtarma ücretine ait fatura
  6. Aracınız kusursuz ise karşı aracın trafik poliçe kopyası
  7. Yedek parça, işçilik faturası ve yansıtma fatura
  8. Dain mürtehin ya da rehinli alacaklı mükâfatı
  9. Araçta satış söz konusu ise satış sözleşmesi
  10. Araçta yangın hasarı gerçekleşti ise yangın raporu
  11. Şirket aracı ise şirketin imza sirküleri ve vergi levhası fotokopisi
  12. Gerekli görülen hallerde prim makbuzu fotokopileri
  13. Anlaşmalı servis dosyası ise teslim ibra temlik belgesinin aslı
  14. Gerekli görülen hallerde meteoroloji raporu
  15. Araç kiralık ise kira sözleşmesi
  16. Şirket aracı ise ve şirket isminde değişiklik söz konusu ise ticaret sicil gazetesi
oto hasarlarindaki uygulamalar
Kasko ve trafik oto hasarlari

Trafik İ.M.M. Hasar Dosyalarında İstenilen Belgeler

  1. Trafik kaza raporu veya K.T.T.
  2. Alkol Raporu
  3. Ehliyet ve araç ruhsat suretleri
  4. Eksper raporu ve fotoğraf
  5. Onarım faturası
  6. Zarar görene ait bilgiler
  7. Karşı tarafın trafik poliçesi

Trafik (Bedeni)

13.02.2011 tarihli 6111 Sayılı torba kanunun 59 maddesince yapılmış olan düzenleme çerçevesinde tedavi giderleri SGK tarafından karşılanmaktadır.

Trafik (Maluliyet)

  1. Kaza zaptı
  2. Maluliyet raporu
  3. Kaza sonrası tedavi evrakı
  4. Mağdurun sağlığındaki kazanç durumunu gösterir belge
  5. Aile nüfus örneği vukuatlı
  6. Öğrenci ise öğrenim belgesi

Ferdi Kaza

  1. Kaza zaptı
  2. Tam teşekküllü bir hastaneden alınmış maluliyet durumunu gösterir Kati rapor (Maluliyet)
  3. Veraset ilamı (Ölüm)
  4. Ölüm Belgesi (Ölüm)
  5. Asıl veya vekil kimlik bilgileri (Ölüm)
  6. Taburcu edildiğine dair hastane raporu (Tedavi)
  7. Tedavi masraflarını belgeleyen faturalar (Tedavi)

Tam Hasar (Pertotal)
Tamirat bedeli sigortalı aracın hasar tarihindeki değerini üzerinde ya da sigortalanan araç onarılamaz ise; sigortalı kıymet tam hasara uğramış sayılır. Ayrıca, tahmini kısmi hasar miktarı ile aracın hasarlı piyasa rayici toplamının sigortalı kıymetin hasarsız piyasa değerini aşması halinde tam hasar işlemleri gerçekleştirilir.

Sigorta şirketi aracın tam hasar durumunda, poliçede belirtilen teminatı geçmemek kaydı ile aracın piyasa rayiç bedelini öder.

Örnek: Sigortalı araç 6.000 TL üzerinden sigortalanmıştır. Ağır hasarlanan aracın ekspertizi yaptırılmış ve araç pertotal kabul edilmiştir. Hasar anındaki enflasyonlu sigorta bedeli 6.500 TL’dir.

Yaptırılan ekspertiz neticesinde, aracın sigorta değeri (rayici) 6.200 TL, sovtaj miktarı ise, 2.000 TL olarak

saptanmıştır. Bu durumda, sigorta şirketinin ödeyeceği tazminat 6.200.-TL’dir.

Kasko ve trafikte hasarlar
Oto hasalari

Pertotal Durumunda İstenilmesi Gereken Evraklar: Araç rehinli ise öncelikle banka tarafından konulan rehinin kaldırılması gereklidir.

Rehinin kaldırılması için Oto Hasar Müdürlüğü’ne gelmesi gereken belgeler;

Temiz belgesi (2 adet asıl alınacaktır. Nakil Vasıtaları Vergi Dairesi’nden alınır)
Vekaletname (Süresiz ve Fotoğraflı olması zorunludur. Ruhsatla birlikte Notere gidilerek alınır, örneği Sigorta Şirketi tarafından verilir)
Mutabakat name (Sigorta Şirketi tarafından verilir. Ruhsat Sahibi Tarafından İmzalanır)

Aracın Yedek Anahtarı
Bankadan alınacak ve üzerinde kredi kapama tutarı yazılı belge.(Şube kodu, kredi tutarının yatırılacağı hesap numarasının belirtilmesi gereklidir.)
Belgelerin sigorta şirketine ulaşmasından sonra Sigorta Şirketi kredi borcunu öder. İlgili bankadan alınan rehin kalktı yazısı ile birlikte Trafik Tescil Şubesine gerekli evraklarla gidilerek Çekme Kaşeli Ruhsat alınır. (Trafik şubeye giderken, plakalar, ruhsat aslı, 1 adet temiz belgesi, rehin varsa bankadan alınacak noter onaylı rehin kalktı belgesi, Sigorta Şirketi’nden alınacak Trafikten çekme yazısı gereklidir)

Araçta Rehin Yoksa

Temiz belgesi (Nakil Vasıtaları Vergi dairesinden 2 adet asıl alınacaktır. 1’i Sigorta Şirketine 1’i Trafik Şubeye verilecektir.)

Vekaletname (Süresiz ve Fotoğraflı olması zorunludur. Ruhsatla birlikte Notere gidilerek alınır, örneği Sigorta Şirketi tarafından verilir.)

Mutabakat name (Sigorta Şirketi tarafından verilir. Ruhsat Sahibi Tarafından İmzalanır)

Aracın Yedek Anahtarı
Çekme belgeli ruhsat (Trafik şubeden alınacaktır. Trafik şubeye giderken, plakalar, ruhsat aslı, 1 adet temiz belgesi, rehin varsa bankadan alınacak noter onaylı rehin kalktı belgesi, Sigorta Şirketi tarafından alınacak Trafikten çekme yazısı gereklidir.)

Temin edilmesi istenen belgelerin tümünün asıllarının sigorta şirketlerinin oto hasar müdürlüğüne ulaştırılması gerekmektedir. Bu tip dosyalar için eksper görevlendirmesi de yapılabilmektedir. Bu durum da ise sigortalı evraklarını ekspere de iletebilmektedir.

Çalınma Hasarı
Sigortalan bir aracın hırsızlık genel şartlarına uygun olarak çalınması, 30 gün içerisinde bulunmaması ve piyasa rayiç bedelinin sigortalıya ödenmesi hasarıdır.

Örnek:

10.000 TL üzerinden sigortalı bulunan bir araç çalınmış ve yaptırılan piyasa araştırmasında aracın çalınma tarihindeki piyasa rayicinin 9.500.TL olduğu tespit edilmiştir. Enflasyondan korunma klozu çerçevesinde aracın hasar tarihindeki sigorta bedeli ise, 10.350 TL olarak hesaplanmıştır. Bu durumda sigortalıya ödenecek tazminat miktarı 9.500 TL olacaktır.

Oto Hırsızlık Hasarlarında İstenen Belgeler

  1. Müşteki ifade tutanağı
  2. Bulunamadı yazısı
  3. Eksper raporu
  4. Yedek Anahtar
  5. Vergi dairesi uygunluk yazısı
  6. Vekaletname
  7. Araç bedeli konusunda mutabakat yazısı
  8. Olay yeri görgü tespit yazısı
  9. Aracın ruhsatı veya resmi yazı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu