HasarSigorta

Sigorta Eksper Yönetmeliği

Sigorta Eksperlerinin Faaliyet ve Niteliği Nedir?

Sigorta eksperi yönetmeliğin amacı, eksperlerin faaliyet ve niteliklerine ile ilgili esas ve usulleri düzenlemektir. Eksperlerin; faaliyetleri, kuruluşları, kayıt düzeni, nitelikleri, yapılamayacak işlere ait uygulama esasları bu yönetmelik ile düzenlenmiştir.

Eksperlik Ruhsatları
Ruhsatlar risk çeşitlerine gruplandırılmıştır ve aşağıda belirtildiği gibi farklı branşlarda ayrı olarak verilmektir.

  • Hayvan hayat ve tarım
  • Ferdi kaza, sağlık ve hastalık
  • Mühendislik
  • Kara Araçları
  • Emniyeti suistimal, hukuksal koruma, Kredi-Finans
  • Deniz, demir ve havayolu araçları
  • Kıymet ve emtia ait nakliyat
  • Kaza, doğal afet, hırsızlık ve yangın
Sigorta Eksperleri
Eksperlerin Faaliyet ve Nitelikleri

Tüzel ve Gerçek Kişilerde Aranan Özellikler
Gerçek kişilerin Sigorta eksperliği faaliyetinde bulunabilmeleri için aşağıdaki özellikler aranır:

  • Kara araçları için en az meslek yüksekokulu, diğer branşlar da ise 4 yıllık üniversite mezuniyeti
  • Türkiye’de ikamet
  • Konkordato ve iflas etmemiş
  • Medeni hakları kullanma ehliyeti
  • Kanunda belirtilen suçlardan ceza almamış ya da hüküm giymemiş olmak

Sigorta Eksperliği Süreci
Kursların açılması ve başvuru
a) Eksper ihtiyacını tespiti Müsteşarlık yetkisinde bulunmaktadır. İhtiyaç tespitine yönelik çalışmalar sonucunda; Türkiye genelinde ya da illerde 3 ay dönemlik kurslar açılır. Açılan kurslar tamamlanınca sınav süreci başlar.

b) Kursların sürecine yönelik çalışmalar SEİK tarafınca yapılır ve Hazine Müsteşarlığı tarafınca uygulamaya izin verilir. Bu aşamada ön eleme sınavı, kurs tarihi, ücret, kapsam, kayıt ve kayıt evrakları çalışmaları yapılır.

c) Kursların açılmasına karar verilir ise; ülke genelinde en yüksek tirajlı iki gazetede, kurların açılacağı illerin mahalli gazetelerinde ilanlar verilir. Bu ilanlar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği sorumluluğundadır. İlave olarak kurslara ait; Hazine Müsteşarlığı, TSB ve TOBB web sayfalarında duyurular bulunur.

d) Yönetmelikte aranan şartları sağlayan kişiler kurslara başvurabilirler

e) Aday ön kayıt yaptırmasına rağmen; başvurunun az olması durumunda eksperlik kursu açılmayabilir. Branşlardan birinde eğer kontenjandan fazla müracaat var ise; kurs öncesi eleme sınavı yapılabilir.

Kurslar ve bitirme sınavları
(1) SEİK kursların kapsam, koşul ve bitirme tarihleri konusunda bir çalışma yapar ve Müsteşarlık onayına sunar.

(2) SEİK görüşü ve Müsteşarlık onayı ile eksperlik kurslarının hangi kurumlarda yapılacağı belirlenir. Bitirme sınavlarına ait yöntem SEGEM’in sorumluluğundadır. Sınav yine SEGEM tarafınca yapılır

(3) SEGEM, eksperlik kurslarını bitiren ve sınavlarda başarılı olan adayları SEİK ile Müsteşarlığa bildirir. Stajer eksper listesi öncelikle Müsteşarlıkça onaylanır ve stajyer listesine dahil edilmesi şartı ile SEİK’e iletilir.

Eksperlik Stajı
(1) Adayların kurs ve sınavını başarı ile tamamları durumunda; sonuçlarının SEGEM tarafından duyurulmasından sonra eksperlik stajını başlamak için SEİK ile temasa geçerler. Başvuru için üç aylık bir süre bulunmaktadır. Resmi evrak şartı ile zorunlu haller dışında; staj için başvuru yapmayan adaylar haklarını kaybederler ve yeni açılacak kurslar için de sürecin ilk aşamasından başlayabilirler.

(2) Adaylar kendi eksperlik dalında en az 10 yıl süre ile eksperlik yapmış gerçek ve tüzel eksper yanında staja başlayabilirler. Staj ya eksperin talebi ya da SEİK tarafınca seçilecek eksperlerin yanında 9 ay süre ile yapılır.

(3) Adayın staj için eksper bulamaması ve süreci yarım kalması durumunda SEİK staj yeri için eksper seçimi yapabilir.

(4) Kurs öncesinde aday eğer bir eksperlik firmasında kadrolu olarak staj süresince çalışmış ise bu kişiden staj şartı istenmez..

(5) Adaylar staj süresince ancak yetkili eksper ile ekspertiz yapabilir.

(6) Eksperler kendi ekspertiz işlemleri sırasında aday olan eksperleri de bu sürece dahil ederler.

(7) Stajın başladıktan sonra eksperler SEİK’e staj başlangıç tarihini bildirirler. Eksperler 3 ayda bir performans ve kişisel durumlarına yönelik ara rapor staj sonunda ise nihai raporlarını hazırlayarak 10 gün içinde SEİK’e gönderirler.

(8) SEİK eksperlerin ara ve nihai raporlarını dikkate alarak; bu adaya ruhsat verilmesi, stajın uzaması veya eksper olamayacağı görüşünü Müsteşarlığa bildirir.

(9) Müsteşarlık, SEİK’den gelen görüş, ara ve nihai raporlarında değerlendirerek; stajın tamamlanma sürecini onaylar ve kararını TOBB’a bildirir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu