Konut, YaşamSigorta

Hayat Sigortasının Çeşitleri

Türkiye'de Hayat Sigortası Uygulamaları

18 yaşını doldurmuş herkes, kendisi için hayat sigortası yaptırabilir. Ayrıca bir kimsenin hayatı, onun bilgisi ve muvafakati olmasa bile, üçüncü bir kişi tarafından sigorta ettirilebilir. Ancak üçüncü kişinin, o kimsenin hayatının devamında maddi ve manevi menfaatinin bulunması sigortanın geçerli olması için gereklidir.

Öte yandan sigortalı, hayat sigortası sözleşmesinde dilediği kimseyi sigortadan yararlanacak kişi olarak gösterebilir. Kuşkusuz böyle bir durumda sigortalının kanuni mirasçılarının, sigortanın iştira kıymeti üzerindeki mahfuz hisseleri saklıdır.

Türkiye’de de hayat sigortaları uygulamada önce bireysel ve gurup hayat sigortaları olarak ikiye ve her iki ana bölüm de kendi içerisinde ölüme bağlı, yaşamaya bağlı ve karma hayat sigortaları olmak üzere üç alt bölüme ayrılırlar. Ölüme bağlı bir sigorta yaptıran kişinin ölümünde, önceden saplanılmış belirli bir tutar veya yıllık gelirlerin sigortadan yararlanacak olanlara (mirasçılar veya sözleşmede belirtilen diğer kişiler) ödenmesi söz konusudur.

Yaşamaya bağlı sigortalarda, sözleşme süresi sonunda, sigortalının hayatta kalması koşuluyla belirli bir tutar veya sözleşme süresince yıllık gelir ödenmekte, karma sigortalarda ise sigortalının sözleşme süresi içerisinde ölmesi halinde, sigortadan yararlanacak olanlara, sözleşme sonunda hayatta kalması koşuluyla da kendisine belirli bir sermaye veya yıllık gelir sağlanmaktadır. Bu ayırım gurup sigortaları için de söz konusudur. Türkiye’de hayat sigortası dalında faaliyette bulunan şirketlerin son yıllarda ferdi hayat sigortaları yanında gurup hayat sigortalarına da büyük önem verdikleri görülmektedir.

Belirli bir işyerinde çalışanlar için iş sahibi veya sendikalar tarafından, belirli meslek grupları için de dernekler tarafından topluca yaptırıldığı için maliyetlerde sağlanan tasarruflar, gurup hayat sigortalarının gelişmesinin önemli bir nedeni olmaktadır.

Gurup hayat sigortalarında kişi başına düşen ödence (ortalama sigortalı sermaye) hemen her ülkede, ferdi sigorta başıma düşen ödenceden oldukça azdır. Çünkü daha önce belirtildiği gibi ödence tutarının tamamını veya belirli bir bölümünü işyeri sahibi ödemektedir.

Gurup sigortalarında ödenti, guruba dahil kişilerin teker teker kendi yaşlarına göre hesaplanmadığı, gurubun ortalama yaşı esas alınarak hesaplandığı için herkese aynen uygulanır. Ferdi sigortaların ödenti hesaplarında yer alan bazı giderler, gurup sigortalarında daha düşük oranlarda alındığı için, poliçe başına düşen maliyetler gurup
sigortalarında daha azdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu