Konut, YaşamSağlıkSigorta

Tamamlayıcı Sağlık Sistemi, Ne Amaçla Kuruldu?

Hiçbir sosyal sigorta sistemi, tüm sağlık risklerini karşılama iddiası ve amacında değildir. Bu durum, Karşılanmayan ya da kişilerin beklentileri karşısında yetersiz kalan alanlarda, iki yöntem karşımıza çıkmıştır.

Birincisi, riskin gerçekleşmesi halinde, doğrudan cepten ödeme yapılmasıdır.

İkincisi ise, riskin paylaşılarak özel sigorta yoluyla ödenmesidir. Nitekim emeklilikte sosyal sigortanın yetersiz kaldığı ya da kişilerin beklentilerinin yüksek olduğu durumlara yönelik olarak da, Bireysel Emeklilik Kanunu ile Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ülkemizde hayata geçirilmiştir. Aynı uygulamanın sağlık alanında da Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ile hayata geçirildi.

Temel Teminat Paketinin kapsamı ne şekilde belirlenirse belirlensin, kamu finansmanına dayalı sistemlerde, devletin sunduğu sosyal güvence kapsamında verilen sağlık hizmetleri ile optimal şartlar arasında bir fark oluşması doğaldır. Bu fark hizmet alan kişi tarafından karşılanır. Kişi, bu farkı doğrudan kendisi finansa ederek cepten ödeme şeklinde karşılayabileceği gibi, bu riski Genel Sağlık Sigortasının diğer üyeleriyle paylaşarak, böylelikle sigortacılık yöntemiyle de ödemesine kaynak bulmuş olmaktadır.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortasından (TSS), hizmet alan kişinin üzerinde kalan sağlık riskini, gerek teminat kapsamı ve gerekse teminat yüzdeleri açısından çeşitli paketler ile üzerine alan bir sağlık sigortası türüdür. Genel sağlık sigortası sisteminin, Anayasamızın 56. maddesi hükmüne rağmen, ülkemizde bugüne kadar kurulamamasının önündeki en büyük engel, finansal argümanlar olmuştur. Halen yürütülen çalışmalarda da en çok tereddütte kalınan ve tartışmaya konu olan husus da bu argümana dayanmaktadır.

Nüfusun tümünü kapsayan, insan onuruna yaraşır nitelikte bir sağlık hizmeti sistemi kurmak için, gereken finansmanın boyutu ve ülkemizin kaynaklarının sınırlılıkları, konu üzerindeki her türlü hassasiyeti haklı çıkaracak düzeydedir. Bu nedenle Genel Sağlık Sigortasının – GSS’nin uygulamada karışabileceği risklere yönelik önlemlerin başlangıçta öngörülmesi gerekmektedir. Genel sağlık sigortası, bu riskin kapsamını, hizmet fiyatlarını ve katkı paylarını belirlerken paylaşmak durumundadır. Genel sağlık sigortasının üzerindeki harcama baskısını dengelemek ve kontrol etmek için bazı araçlara gereksinim duyulmaktadır.

• Prim gelirlerinin artırılması,
• Genel sağlık sigortası kapsamının daraltılması,
• Fiyat tarifesinin düşürülmesi,
• Koruyucu sağlık hizmetlerinde başarılı olması,
• Provizyon sisteminin etkin şekilde kullanılması ve
• Kişilerin beklentilerinin Tamamlayıcı Sağlık Sigortası – TSS ile dengelenmesi olarak sıralanabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu