HasarKonut, YaşamOtomobilSigorta

Trafik Kazaları Nedeniyle, Türk Hukuku Genel Hükümlerine Göre, Sorumluluklar Nedir?

Türk hukukunda geçerli olan sorumluluk ilkesi, Kusur ilkesidir. Borçlar Kanununun 41. maddesinde kusur sorumluluğu, genel bir ilke olarak düzenlenmiştir. Gerçekten, BK.41 /I’e göre, KUSURLU ve hukuka aykırı bir davranışla bir başkasına zarar veren kimse, bu zararı tazmin etmek zorundadır.

Kusur sorumluluğunda kusur, sorumluluğun kurucu unsuru olduğu için, sorumluluk, ancak kusur mevcut olduğu zaman söz konusu olur. Buna karşılık, kusur yoksa, sorumluluk da yoktur (1).

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ise, motorlu araç işletenin sorumluluğunu düzenlerken, kusur ilkesi ve dolayı kişi kusur sorumluluğundan vazgeçerek, bunun yerine farklı bir sorumluluk ilkesi getirmiştir.

Bu ilke, “Sebep ilkesi” veya “Sebep sorumluluğu” ilkesidir. Gerçekten, Kanun, İşletenin sorumluluğu” başlığım taşıyan 85. maddesinde kural olarak sebep sorumluluğu ilkesini kabul etmiştir.

Ancak, sebep sorumluluğu ilkesi içinde de kanun koyucu, esas itibariyle tehlike sorumluluğunu öngörmüştür. Bununla birlikte, Kanunda bazı hallerde tehlike sorumluluğunu tamamlayıcı olarak olağan sebep sorumluluğu ve kusur sorumluluğu ilkelerine de yer verilmiştir.

KTK. 85’te, zarar, aracın işletilmesinden doğmuşsa, tehlike sorumluluğu, işletilme halinde bulunmayan bir aracın sebep olduğu trafik kazasından doğmuşsa, yerine göre olağan sebep sorumluluğu veya kusur sorumluluğu ve nihayet kazadan sonra yapılan yardım faaliyetinden doğmuşsa, bu halde de sorumluluğu kabul edilmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu