SağlıkSigorta

Tamamlayıcı Sağlık Sigorta Sisteminin Ülkemize Katkıları

Tamamlayıcı sağlık sigortası, Türkiye sağlık sisteminde sağlık harcamalarının sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla başvurulan alternatif yöntemlerden birisidir. Dünyada özel sağlık sigortalarının en fazla gelişmiş olduğu ülkelerden birisi olan ABD’de tamamlayıcı sağlık sigortasının sağlık sisteminin sürdürülebilirliğine önemli katkılar sağlaması nedeniyle Türkiye gibi ülkelerde de tercih edilmeye başlanmıştır.

Tamamlayıcı sağlık sigortası ile Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumunda ortaya çıkan olası gelir / gider dengesizliğinin bir nebze de olsa giderilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca bu sigorta ile vatandaşların kendi hekimini ve hastanesini seçme özgürlüğünün artacağı düşünülmektedir.

Ancak bununla beraber tamamlayıcı sağlık sigortası vatandaşa ve özellikle de düşük gelirli, ödeme gücü olmayan bireyler üzerinde finansal yüke neden olacaktır. Tamamlayıcı sağlık sigortası ile gelir düzeyi düşük olan kişiler daha düşük standartlarda sağlık hizmeti almak durumunda kalacaktır. Bu kişiler tamamlayıcı sağlık sigortası alamayacağı için daha fazla ceplerinden harcama yapmak zorunda kalacaktır. Bu durum ise bireyler arasında hakkaniyet ve eşitlik açısından problemlere yol açacaktır.

Tamamlayıcı sağlık sigortası daha çok kar amacı güden sigorta şirketleri tarafından sağlandığından risk seçimi ilkesi doğrultusunda hareket eden bu şirketlerin hedef kitlesi ödeme gücü yüksek ve risk düzeyi düşük olan bireylerdir. Bu durumda ise sağlık hizmetine daha çok ihtiyaç duyan grupların örneğin yaşlılar ve kronik hastalığı olanların, ihtiyaç duyduğu bu hizmetleri alma ve sağlık hizmetlerine erişim konusunda sıkıntı yaşayacağı düşünülmektedir. Bunun yanında

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası – TSS ile Genel Sağlık Sigortası – GSS tarafından karşılanan hizmetlerin daraltılması ve bu yolla özel sağlık sigortası piyasasının canlandırılmasının istenildiği düşünülmektedir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının (TSS) uygulanabilmesi için öncelikle sosyal sağlık sigorta kapsamının yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir ve maliyet etkililik analizlerinin yapılarak Türkiye sağlık sisteminde uygulanabilirliği analiz edilmelidir. Ayrıca toplumsal ve sosyal etkileri de dikkate alınmalıdır.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının (TSS) yapısı ve hangi hizmetlerin genel sağlık sigortası kapsamında ve hangilerinin ise tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında sağlanacağı eşitlik ve hakkaniyet ilkeleri gözetilmeksizin dikkatli bir şekilde belirlenmelidir. Tamamlayıcı sağlık sigortasıyla ilgili bu temel altyapı şartlarının oluşması durumunda, toplumun ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetleri için gerekli olan farkı ödeyerek daha kaliteli sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaşabilecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu