HasarKonut, YaşamOtomobilSigorta

Trafik Sigortalarına İlişkin, Türkiye’de ki Güvence Hesabının İçeriği

Trafik kazalarında zarar görenler, ellerinde olmayan bazı nedenlerle sigorta teminatından istifade edemez ve muhatap olarak sadece haksız fiil mimarıyla baş başa kalır. Mesela, kaza ve zarara yol açan aracın tespit edilememesi veya zorunlu sigortası yaptırılmadan trafiğe çıkarılması veyahut da aracın zorunlu sigortasını yapan sigortacının iflas etmesi gibi durumlarda, zarar gören sigorta teminatından yoksun kalacaktır.

İşte bu gibi hallerde, zarar görenlere kol kanat germek ve sigorta teminatı şemsiyesi altına almak maksadıyla Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nezdinde “Güvence Hesabı” müessesesi oluşturulmuştur.

Güvence Hesabına uygulamada eski tabiriyle Garanti Fonu denilmektedir. Kamusal nitelikte ayrı bir tüzel kişiliği olan Güvence Hesabının (Hesabın) kanuni çerçevesi, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu m.14 ve 26.07.2007 tarihli Güvence Hesabı Yönetmeliğinde çizilmiştir.

5684 sayılı SK m.14 f.1’e göre, bu Kanunun 13 üncü maddesi, 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve 10/7/2003 tarihli ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ile ihdas edilen zorunlu sorumluluk sigortaları ile bu Kanunla mülga 21/12/1959 tarihli ve 7397 sayılı Sigorta Murakabe Kanunu çerçevesinde ihdas edilmiş olan zorunlu sigortalara ilişkin olarak kanunda belirtilen koşulların oluşması halinde ortaya çıkan zararların bu sigortalarla saptanan geçerli teminat miktarlarına kadar karşılanması amacıyla Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nezdinde Güvence Hesabı oluşturulur.

Güvence Hesabı eskiden olduğu gibi yalnızca zorunlu mali sorumluluk (trafik) sigortasını kapsamaz. Güvence hesabı teminatı şemsiyesi altında olan sigorta türlerinin kapsamı genişletilmiş olup, bunları sıralayacak olursak;

  • Zorunlu Mali Mesuliyet (Trafik) Sigortası,
  • Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk (Taşıma) Sigortası,
  • Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza (Zorunlu Koltuk) Sigortası,
  • Yeşil Kart Sigortasına ilişkin Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu ödemeleri,
  • Tüpgaz Zorunlu Sorumluluk Sigortası, e. Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası,
  • Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyette bulunan teşebbüs sahiplerinin (KTK m: 104/2) ve yarış organizatörlerinin yaptıracağı sigortalar (105/3).”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu