HasarOtomobilSigorta

Türkiye’de Trafik Kazalarında, ‘Rücu Davaları?’

Türkiye’de ölümlü veya maddi hasarlı trafik kazalarından sebep, hukuk davalarında, ilk başvurulan kanun maddesi 2918 sayılı kanun maddesi ve sonrasında çok sayıda kanun maddesine başvurularak uygulanır. Örnek vermek gerekirse; Kazada yaralanan kişinin çalışan işçi statüsünde olması durumunda İş ve Sosyal Güvenlik mevzuatına göre, değerlendirmeye alınır. Kazada zarar gören taraf sürücü değil de, yolcu ise Türk Ticaret Kanunundaki taşıma hukuku geçerli olur.

Kazada zarara neden olan kişinin sıfat tanımına göre de bazen Borçlar Hukuku, Medeni Kanun ve Tüketicinin Korunmasını Kapsayan Kanunlarda uygulanmaktadır.

Türkiye’de trafik kazalarından sebep en çok ele alınan hususlar ve konuların başında ise ‘Sigorta Hukuku’ gelmektedir. Kanunen zararlardan sorumlu olan kişinin, zarar ve tazminatı ödendikten sonra, zarar verene açtığı Rücu Davası da bu durumun içerisindedir.

Bu anlamda Türkiye’de trafik kazalarından dolayı kaynaklanan hukuki anlaşmazlıklar genel olarak, bir çok hukuksal disiplini içerir, bu sebeple hukuki sorunlara da neden olabilmektedir.

Ülkemizde trafik kazalarından dolayı hukuki uyuşmazlıkların uzmanlığını öğrenmenin yolu; Borçlar hukukunda bu hususlar ilişkin sorumlulukların incelenmesi, tazminat hukuku, medeni hukuk ve sigorta hukukundan yararlanmak gerekmektedir.

Yargıtay 3, 4, 10, 11, 17, 19, 21 hukuk uzmanlık dairelerinin konuları incelenebilir. Ayrıca bu hususlara ilişkin olarak; mevzuattaki değişiklikler, doktrin ve yeni içtihatlar incelenerek tüm güncellemeler ve eklenen yeni kararların araştırılması büyük önem arz etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu