HasarOtomobil

Mühendislik, Makine Kırılması Hasarları

Mühendislik, Makine Kırılması Hasarlarındaki Detaylar

Mühendislik Hasarlarında Süreç
Mühendislik hasarları, çeşitleri ve eksper atanması nasıl yapılır? İnşaat sigorta hasarları, makine kırılması hasarları, elektronik cihaz hasarları incelenecektir. Teminat dışındaki zararlar ve hasar anında sigortalının yükümlülükleri değerlendirilecektir.

Hasar İhbarı
Sigorta ettiren ya da sigortalı hasar hakkında bilgi sahibi olduktan sonra; 5 iş günü içinde sigorta şirketine ihbarı yapmak ile yükümlüdür.

Eksper Görevlendirme
Sigorta şirketinin hasar prosedürleri doğrultusunda Eksper görevlendirmesi yapılır. Muallakta limit altı kalan ve özel durumlu hasarlar için eksper görevlendirilmeyip; dosyalar faturalı olarak sonuçlandırılır.

İnşaat All Risk (Bütün Riskler)
İnşaat süreci boyunca ani ve beklenmedik hasarlara yönelik bir poliçedir. Poliçede belirtilen genel ve özel şartlar teminat dışı hallerde hasar ödemesi yapılmayacaktır.

Teminat Dışında Hasarlar:

Paslanma, çürüme ile aşınma,
Demirbaş farkları,
Rizikonun geçici kabulü ya da teslimi,
Bakım devresi hasarları
İnşaat sahası içindeki araçlar,
Fatura, evrak, nakit, çek, senet,
İç savaş, isyan, ayaklanma, istila, savaş olayları, düşman hareketleri, çarpışma, savaş, ihtilal, ve askeri hareketler sonucu oluşan hasarlar,
Bir nükleer yakıtın yanması sonucu atıklar ya da nükleer yakıtın yanması ya da radyo-aktivite bulaşmaları ya da meydana gelen iyonlayıcı radyasyonlar ile bunların gerektirdiği askeri önlemlerin neden olduğu hasarlar,
Kamu otoritesi nedeniyle sigortalı riske el konulması sonucu meydana gelen hasarlar,
Proje ya da plan hataları,
Kusurlu işçilik ve malzeme hatası sonucu olan hasarlar,
Kullanılan makinelerde arıza ve hasarlar,
Ağır kusur ve kasıt,
Kar kaybı,
Kanununda açıklanan terör hareketleri ile bu hareketler sonucu sabotaj sebebi meydana gelen ya da bu hareketleri engellemek ve sonuçlarını azaltmak sebebiyle devlet tarafından yapılan aksiyon sonucu oluşan kimyasal ya da biyolojik bulaşma, kirlenme ya da zehirlenmeler sebebi ile meydana gelen hasarlar.

 

Mühendislik, bütün riskler hasarlari
Makine kırılması, bütün riskler ve makine kırılması hasarları

Teminat Dışında Kalan Zararlar
a) İç savaş, isyan, ayaklanma, istila, savaş olayları, düşman hareketleri, çarpışma, savaş, ihtilal, ve askeri hareketler sonucu oluşan hasarlar,

b) Bir nükleer yakıtın yanması sonucu atıklar ya da nükleer yakıtın yanması ya da radyo-aktivite bulaşmaları ya da meydana gelen iyonlayıcı radyasyonlar ile bunların gerektirdiği askeri önlemlerin neden olduğu hasarlar,

c) Kamu otoritesi nedeniyle sigortalı riske el konulması sonucu meydana gelen hasarlar,

d) Kusurlu işçilik ve malzeme hatası sonucu olan hasarlar,

e) Paslanma, çürüme ile aşınma

f) Kullanılan makinelerde arıza ve hasarlar

g) Demirbaş farkları.

h) Ağır kusur ve kasıt

i) Rizikonun geçici kabul ya da teslimi

j) Montajla sahası içindeki araçlar

k) Kar kaybı,

l) Kanununda açıklanan terör hareketleri ile bu hareketler sonucu sabotaj sebebi meydana gelen ya da bu hareketleri engellemek ve sonuçlarını azaltmak sebebiyle devlet tarafından yapılan aksiyon sonucu oluşan kimyasal ya da biyolojik bulaşma, kirlenme ya da zehirlenmeler sebebi ile meydana gelen hasarlar.

Tazminat Hesabı
Montaj ve İnşaat (Bütün Riskler) Sigortaları Genel Şartları’nda tazminatın nasıl ve hangi esaslara göre tespit edileceği belirlenmiştir.

Her poliçenin ekinde montaj ve inşaat sigortaları ile temin edilen kıymetlerin bir listesi mevcuttur (keşif özetleri veya makine ve tesislerin nelerden ibaret olduğu ). Sigortacının azami mesuliyeti şayet sigorta süresi içerisinde değer artışları yapılmamışsa, başlangıçtaki birim fiyatlar ve değerler ile sınırlıdır. Sigorta süresinde zeyilnamelerle yapılan fiyat artışları tüm değerleri kapsadığı sürece tazminatlarda dikkate alınır.

Küçük inşaat ve montaj işlerinde veya ünitelerinin kıymetlerinin ayrılmasına imkan olmayan tesislerde meblağ tek olarak da belirlenir. Sigortacının azami mesuliyeti yine bu değer ile sınırlıdır. Dış kaynaklı yatırım projelerinde, poliçelerin tanzim tarihindeki döviz kurlarının poliçe özel şartlarında yer alması veya poliçenin döviz üzerinden yapılmış olması da çok önemli bir husustur. Tazminatın hesabı maddesi iki bölümden oluşmaktadır.

Montaj ve inşaat konusu işlerde;
Ek sözleşme maddesi ile temin edilen rizikolarda
Birinci bölüm montaj ve inşaat işlerinde ( ana işlerde ) tazminatın ne şekilde tespit edileceğini, ikinci bölüm ise ana poliçeye ek olarak verilen teminatların hasarları halinde tazminatın ne şekilde hesaplanacağını açıklığa kavuşmaktadır. Tazminat hesabı kısmi ve tam hasar olarak iki bölüme ayrılmıştır.

Mühendislik, bütün riskler hasarlari
mühendislik ve makine kirilmasi hasarlarinda 2

Tam Hasar Hali

Burada bir ünitenin veya tesisin tümünün tam hasarı söz konusudur. Tazminat hesabında yine hasardan bir gün önceki kıymet tazmin edilir.

Ancak burada belirtilmesi gereken önemli bir husus, montaj veya inşaat halindeki bir tesiste, tam hasar vukuunda tesis monte edilirken veya inşaata devam edilirken iş hangi safhada ise o anda tam hasar gören değerler ödenecektir. Misal olarak % 25, 50 veya 80’ni tamamlanmış tesislerde bir yangın neticesi tam hasar olabilir. Bu hallerde o ünitenin projede ön görülen tüm bedeli değil meblağın yukarıdaki nispetleri tazmin edilir.

Tam hasar ancak katastrofik neticesi veya tabii afetler sonucu vukuu bulabilir. Bu halde montaj ve inşaat sigortalarında sık rastlanan bir vaka değildir. Gerek kısmi ve gerekse tam hasar hallerinde sovtaj tabir ettiğimiz tekrar kullanabilir malzeme ile hasarlardan arta kalan hurda değerler tazminat hesabından düşülür.

Ayrıca her hasarda tenzili gereken muafiyet nispeti de tazminat hesabından indirilecektir.

Sigortalının Yükümlülükleri
Hasar hakkında bilgi sahibi olduktan sonra; 5 iş günü içinde hasar ihbarı yakmak,
Koruma önlemlerini almak,
Ekspertiz çalışmalarına destek olmak,
Hasar gören sigortalı mahalde değişiklik yapmamak,
Rücu hakkını korunmasına sahip çıkmak,
Zarar miktarı konusunda yazılı uygun bilgi vermek,
Hasar hakkında ilave bilgi ve belge var ise sigortacı ile paylaşmak,

Makine Kırılması
Makine ve tesisin ani ve beklenmedik hasarlara yönelik bir poliçedir. Poliçede belirtilen genel ve özel şartlar teminat dışı hallerde hasar ödemesi yapılmayacaktır.

Teminat Dışı Hasarlar
a) İç savaş, isyan, ayaklanma, istila, savaş olayları, düşman hareketleri, çarpışma, savaş, ihtilal, ve askeri hareketler sonucu oluşan hasarlar,
b) Bir nükleer yakıtın yanması sonucu atıklar ya da nükleer yakıtın yanması ya da radyo-aktivite bulaşmaları ya da meydana gelen iyonlayıcı radyasyonlar ile bunların gerektirdiği askeri önlemlerin neden olduğu hasarlar,
c) Kamu otoritesi nedeniyle sigortalı riske el konulması sonucu meydana gelen hasarlar,
d) Yangın,
e) Kar kaybı,
f) Hırsızlık,
g) Doğal afetler,
h) Paslanma, çürüme ile aşınma
i) Ağır kusur ve kasıt
k) Kanununda açıklanan terör hareketleri ile bu hareketler sonucu sabotaj sebebi meydana gelen ya da bu hareketleri engellemek ve sonuçlarını azaltmak sebebiyle devlet tarafından yapılan aksiyon sonucu oluşan kimyasal ya da biyolojik bulaşma, kirlenme ya da zehirlenmeler sebebi ile meydana gelen hasarlar.

Makine Kırılması sigortalarında hasarların çok büyük bir oranı kısmi hasarlardır. Tam hasar çok nadir olarak meydana gelir. Mesela kazan infilakı veya bir kule vincinin devrilmesi gibi.

Kısmi hasar tazminatlarında ödenecek tazminat tutarı sırası ile aşağıdaki giderlerden oluşur.

  • Hasarlı makinenin tamirinin yapılabilmesi için makinenin Sökme (De montaj) masrafları.
  • Tamir için gerekli olan yedek parçaların satın alma bedelleri.
  • Yedek parçaları temin etmek için gerekiyorsa nakliyat harcamaları, varsa gümrük vergiler
  • Takma (Montaj) masrafları.
  • Hasardan sonra amaç makineyi yeniden çalışır ve üretim yapar hale getirmektir.

Kısmi hasarlarda tekrar faydalanılması mümkün olan parçalar kullanılır veya değerlendirilebilir ise tazminattan bunlar için belirlenmiş olan sovtaj bedeli düşülür.

Makine Kırılması Sigortaları yeni ikame bedeli üzerinden yapıldığından kısmi hasarlarda hasarlanan parça yerine yeni parça verilmesi nedeniyle tazminat bedelinden indirim yapılmaz.

Kısmi hasarlarda sigortalılar geçici tamirler yaparak makineyi çalıştırmaya devam etmek isterler ve en uygun zamanda esas tamire geçerler. Bu geçici tamirler esas tamir işlemlerinin bir parçası değil ise sigortacı bu geçici tamirlerden sorumlu değildir. Ayrıca kısmi hasarları takiben sigortalıların hasarlı makinelerde yapacakları estetik/fonksiyonel değişiklikler, revizyonlar hasarı gidermeye yönelik olmadığından sigorta poliçesi ilen temin edilemez.

Kısmi hasarlarda tamirat masrafları makinenin hasar anındaki kıymetine eşit olursa veya onu aşarsa, makine tam hasara uğramış kabul edilir. (hükmi tam ziya)

Tam Hasar (Tam Ziya)
Makine kırılması sigortalarında çok nadirde karşılaşılan hasar tipi de tam hasar halindeki hasarlardır. Bu tip hasarlarda ödenecek tazminat makinenin yeni değerinden eskime ve aşınma payı (teknik amortisman) düşülerek hasardan bir gün önceki kıymeti tazmin edilir.

Tam hasar halinde tazminatı ödenen makinenin teminatı sona ermiş olur. Bu durumda sigortalıya hasar tarihinden vade sonuna kadar prim iadesi yapılmaz. Sigortalı aldığı tazminatla tesise yeni bir makine alırsa, bu makine normal test çalışmalarından sonra poliçe teminatına alınır ve poliçenin bitiş tarihine kadar geçecek süre için prim alınır.

Muafiyet:

Makine Kırılması sigortalarında Genel Şartların 14’üncü Tazminat Hesabı maddesinin c bendi gereğince meydana gelen hasarın yüzde yirmisi sigortalının sorumluluğundadır. Bu uygulama poliçe tanzimi sırasında aksine bir hüküm olarak poliçeye yazılarak önceden kararlaştırılmış bir muafiyet ile poliçe tanzim edilebilir. Poliçede yer alan muafiyet ödenecek tazminattan düşülür.

Birçok hasarda ödenecek tazminat tutarı çok küçük olmasına rağmen adetsel olarak çok sayıda meydana geldiğinden operasyon maliyetleri ödenecek tazminat miktarlarının üzerine çıkar, sigortacıda bu maliyetleri karşılayabilmek için prim oranlarını yükseltmek zorunda kalabilir. Bu küçük maliyetler sigortalı işletmenin günlük ya da aylık maliyetleri içersinde çok önem arz etmeyen harcamalar olacağından poliçelere asgari bir muafiyet koymak çok doğru bir uygulama olacaktır.

Teminat Dışında Kalan Zararlar
a) İç savaş, isyan, ayaklanma, istila, savaş olayları, düşman hareketleri, çarpışma, savaş, ihtilal, ve askeri hareketler sonucu oluşan hasarlar,
b) Bir nükleer yakıtın yanması sonucu atıklar ya da nükleer yakıtın yanması ya da radyo-aktivite bulaşmaları ya da meydana gelen iyonlayıcı radyasyonlar ile bunların gerektirdiği askeri önlemlerin neden olduğu hasarlar,
c) Kamu otoritesi nedeniyle sigortalı riske el konulması sonucu meydana gelen hasarlar,
d) Yangın,
e) Kar kaybı,
f) Hırsızlık,
g) Doğal afetler,
h) Paslanma, çürüme ile aşınma
i) Ağır kusur ve kasıt
k) Kanununda açıklanan terör hareketleri ile bu hareketler sonucu sabotaj sebebi meydana gelen ya da bu hareketleri engellemek ve sonuçlarını azaltmak sebebiyle devlet tarafından yapılan aksiyon sonucu oluşan kimyasal ya da biyolojik bulaşma, kirlenme ya da zehirlenmeler sebebi ile meydana gelen hasarlar.

  • Sigortalının Yükümlülükleri
    Hasar hakkında bilgi sahibi olduktan sonra; 5 iş günü içinde hasar ihbarı yakmak,
  • Koruma önlemlerini almak,
  • Ekspertiz çalışmalarına destek olmak,
  • Hasar gören sigortalı mahalde değişiklik yapmamak,
  • Rücu hakkını korunmasına sahip çıkmak,
  • Zarar miktarı konusunda yazılı uygun bilgi vermek,
  • Hasar hakkında ilave bilgi ve belge var ise sigortacı ile paylaşmak,

Muafiyet:
Elektronik Cihaz sigortaları Genel Şartlarında, Makine Kırılması sigortaları Genel Şartların 14’üncü Tazminat Hesabı maddesinin c bendi yer alan % 20’lik bir muafiyet uygulaması yoktur. Bu uygulama yerine poliçe tanzimi sırasında beher hasarda uygulanacak muafiyet ve veya muafiyetler belirlenerek poliçe ekinde yer alan sigortalanan cihaz listelerinde veya poliçede belirtilir. Poliçede ve eklerinde yer alan muafiyet tutarı ödenecek tazminattan indirilir. Birçok hasarda ödenecek tazminat tutarı çok küçük olmasına rağmen adetsel olarak çok sayıda meydana geldiğinden operasyon maliyetleri ödenecek tazminat miktarlarının üzerine çıkar, sigortacıda bu maliyetleri karşılayabilmek için prim oranlarını yükseltmek zorunda kalabilir. Bu küçük maliyetler sigortalı işletmenin günlük ya da aylık maliyetleri içersinde çok önem arz etmeyen harcamalar olacağından poliçelere asgari bir muafiyet koymak çok doğru bir uygulama olacaktır.

Hasar Dosyalarında İstenilen Belgeler
Makine Kırılması- Elektronik Cihaz

  • Hasar Bildirim Yazısı
  • Tutanak
  • Ekspertiz Raporu/Teklif/Fatura
  • Teknik/Servis Raporu
  • Garanti Belgesi (garanti süresi içinde ise)
  • Fotoğraflar
  • Prim Makbuzu
  • İmza Sirküleri, Şirket Kaşesi (sigortalı şirket ise)
  • Olayın niteliğine göre gerek görülen diğer belgeler

İnşaat- Montaj All Risks

  • Hasar Bildirim Yazısı
  • Tutanak
  • Ekspertiz Raporu/Teklif/Fatura
  • Proje
  • Fotoğraflar
  • Prim Makbuzu
  • İmza Sirküleri, Şirket Kaşesi (sigortalı şirket ise)
  • Olayın niteliğine göre gerek görülen diğer belgeler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu