Konut, YaşamSağlıkSigorta

Ülkemizde Özel Sağlık Sigortacılığının Genel Yapısı Nedir?

Türkiye’de bilindiği gibi sosyal sigorta sistemi uygulanmakta. Gelir sahibi her insan bu sisteme zorunlu olarak girmek ve prim ödemek zorunda. Kişi Özel Sağlık Sigortası aracılığı ile hizmet almayı seçtiği zaman sosyal sigorta sisteminden ayrılmak gibi bir şansı da yoktur yani sisteme prim ödemeye devam eder.

Bu durumda sosyal sağlık sigortasının sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanmak istemese de prim ödemeye devam eder. Bu durum Özel Sağlık Sigortası sahibi olmak isteyenler için, maliyeti külfet gibi görülebilmektedir. Ülkemizde özel sağlık sigortası sistemine katılımı engellemektedir.

Özel Sağlık Sigortalarının amacı, bireylerin yaşamları süresince karşılaşabilecekleri hastalık riskine karşılık, onların ekonomik zararları paylaşmak ve belirli oranlarda kâr sağlamaktır. Ülkemizde Özel Sağlık Sigortalarında, serbest tarife uygulanmakta olup teminatlar ve fiyatlar serbest piyasa koşullarında belirlenmektedir.

Uygulamaların genel çerçevesi olan (hastalık sigortası genel şartları) kriterleri devlet tarafından çizilmiştir. Özel sigorta şirketleri bu şartlara eklemeler yaparak istedikleri sağlık hizmeti teminatını müşterilere sunulur.

Genel olarak, Özel Sağlık Sigortası kapsamı ve içeriklerinde kişilere, her türlü teminatın verilmesi mümkündür. Bununla birlikte Türkiye’de genellikle sigorta şirketleri sınırlı teminatlarla poliçeler sunmaktadır. Bunun nedeni finansal derinliklerinin çok fazla olmamasından kaynaklanmaktadır.

Ayakta ve yatarak tedavi hizmetlerinin sunulduğu sağlık sigorta poliçelerinde; yardımcı tıbbi malzeme giderleri, ambulans hizmetleri, kemoterapi, radyoterapi, diyaliz gibi, işletmeler tarafından poliçenin daha çekici bir duruma getirilmesi için verilen ek hizmetler de bulunmaktadır. Bazı şirketler gündelik tazminatlar olarak teminatlar verirken kimileri ise yıllık limitli poliçeler sunmaktadır.

Teminatların pek çoğu kaza ve acil durumlar dışında bazı bekleme sürelerine bağlı olup poliçenin sürmesi durumunda bu şart aranmamaktadır. Doğum teminatı genellikle bir yıllık bekleme süresine bağlıdır.

Sigorta şirketleri genellikle sağlık kuruluşları ile anlaşma yaparak sigortalılarının anlaşmalı kurumlardan hizmet almalarını sağlamaktadırlar. Bu durum sigorta şirketi ile sağlık kurumu arasında yapılan detaylı anlaşmalara bağlı olarak maliyeti oranlarını da düşürmektedir.

Sigorta şirketi sigortalılarının tazminat ödemelerini doğrudan bu kurumlara yapmakta bu nedenle sigortalı için ödeme konusunda herhangi bir sorun ile karşılaşması engellenmektedir. Anlaşma olmayan sağlık kurumlarında, sağlık hizmeti alan Özel Sağlık Sigortalıları, hizmet karşılığı aldıkları faturaları ve sigorta kurumunun tazminat ödemesi için ifade ettiği belgeleri, sigorta şirketine teslim etmesi durumunda, teminat içeriğindeki tazminat ödemesini de alabilmektedir.

Türkiye’de Sağlık Sigortası Poliçesini isteğe bağlı olarak gerçek kişiler tek başlarına ya da aile bireyleri ile paket olarak da satın alabilmektedirler. Ayrıca, yine isteğe bağlı olarak firmalar, çalışanlarını ve aile bireylerini sağlık sigortası kapsamında da sigortalamaktadırlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu